Grundsjön

Grundsjön är en fiskesjö på Ryssbergets topp. Länsgränsen mellan Blekinge län och Skåne län går genom sjön, som alltså ligger i både Sölvesborgs kommun och Bromölla kommun. Inplantering av regnbåge sköts av SFK Regnbågen i Sölvesborg. Övriga fiskarter i sjön är gädda, abborre och mört. För att få fiska i sjön krävs att man köper ett fiskekort, Läs mer om detta under fliken fiskekort.

Sjön, som är 2-4 meter djup, är inte lämplig att bada i på grund av den dyiga bottnen, utan skogssjöns primära användningsområden är fiske och avkoppling. Grundsjön har en handikappanpassad brygga för fiske som är lätt att nå från parkeringen. Området lämpar sig väl för promenader runt sjön, där det finns flera grillplatser. Det finns både vindskjul och grillplatser, eftersom Grundsjön är första övernattningsplatsen på Skåneleden från Sölvesborgshållet.

20451794 10213647691125386 8051715833629664414 o
Karta flygbild
13090152 989110037832212 1862450889 n

Regnbåge

rainbow
 
Regnbåge – Oncorhynchus mykissRegnbågen är ganska lik öring men har ett rödaktigt band längs sidorna och dessutom är dess fenor prickiga. Namnet härstammar delvis av att speciellt hannen skiftar färger vid lek.

Utbredning

Regnbågen är utplanterad i Sverige och är därav ej en naturlig art. Dock så har den blivit en av de mest populära fiskarterna att fiska efter i Sverige tack vare det utbredda ”Put and Take”-fisket. Regnbågen är extra populär i flugfiskekretsar då den är huggvillig, strider bra, och går över på en naturlig föda snabbt. Men den är även mycket omtyckt bland spinnfiskare och metare.

Storlek och tillväxt

Regnbågen kan växa till sig väldigt fort om förhållandena är gynnsamma. Trots att de allra flesta regnbågar ej kan föröka sig på ett naturligt sätt i Sverige så har det faktiskt hänt i en del vattendrag. Oftast så ”skenleker” regnbågen på våren, dvs. att den beter sig som att den leker man att det ej (i de allra flesta fall) leder till någon avkomma. I Nordamerika, vilket är regnbågens naturliga hemvist, så har den en liknande tillväxtfas som öringen.

Sportfiskerekord

Största regnbågen i Sverige ligger på 14,16 kg. I Nordamerika kan de bli upp mot 20 kg.

Comments are closed.