...

Grundsjön

Grundsjön är en fiskesjö på Ryssbergets topp. Länsgränsen mellan Blekinge län och Skåne län går genom sjön, som alltså ligger i både Sölvesborgs kommun och Bromölla kommun. Inplantering av regnbåge sköts av SFK Regnbågen i Sölvesborg. Övriga fiskarter i sjön är gädda, abborre och mört. För att få fiska i sjön krävs att man köper ett fiskekort.

Sjön, som är 2-4 meter djup, är inte lämplig att bada i på grund av den dyiga bottnen, utan skogssjöns primära användningsområden är fiske och avkoppling. Grundsjön har en handikappanpassad brygga för fiske som är lätt att nå från parkeringen. Området lämpar sig väl för promenader runt sjön, där det finns flera grillplatser. Det finns både vindskjul och grillplatser, eftersom Grundsjön är första övernattningsplatsen på Skåneleden från Sölvesborgshållet.

Flygfotto grundsjon
33513

Darts Viber 14g 7cm - 130 Fire Tiger

Darts Metset Regnbåge

Kinetic Copper Mix 5pcs

Darts Viber 5g 5cm - 133 Yellow Perc

Regnbåge

Regnbåge – Oncorhynchus mykiss


Regnbågen är ganska lik öring men har ett rödaktigt band längs sidorna och dessutom är dess fenor prickiga.

Namnet härstammar delvis av att speciellt hannen skiftar färger vid lek.

Utbredning

Regnbågen är utplanterad i Sverige och är därav ej en naturlig art. Dock så har den blivit en av de mest populära fiskarterna att fiska efter i Sverige tack vare det utbredda ”Put and Take”-fisket.
Regnbågen är extra populär i flugfiskekretsar då den är huggvillig, strider bra, och går över på en naturlig föda snabbt. Men den är även mycket omtyckt bland spinnfiskare och metare.

trout, fish, rainbow trout-249601.jpg

STORLEK OCH TILLVÄXT

Regnbågen kan växa till sig väldigt fort om förhållandena är gynnsamma. Trots att de allra flesta regnbågar ej kan föröka sig på ett naturligt sätt i Sverige så har det faktiskt hänt i en del vattendrag.
Oftast så ”skenleker” regnbågen på våren, dvs. att den beter sig som att den leker man att det ej (i de allra flesta fall) leder till någon avkomma.
I Nordamerika, vilket är regnbågens naturliga hemvist, så har den en liknande tillväxtfas som öringen.

SPORTFISKEREKORD

Största regnbågen i Sverige ligger på 14,16 kg.
I Nordamerika kan de bli upp mot 20 kg.

FISKETIPS

Vid flugfiske: Det viktigaste är att se de rådande förhållandena. Vakar det så betyder det att regnbågen äter insekter på ytan. Kläckare, fullutvecklade insekter såsom nattsländor, dagsländor & bäcksländor kan stå på regnbågens meny. Ser du inga vak kan det vara bra att testa en nymf (ej fullutvecklad insekt som lever under ytan) , tex ett haröra. Variera hemtagningsfarten.
En annan mycket populär fluga är streamer, en fiskimitation. Gälla färger såsom röd och orange är något regnbågen brukar gilla.

Vid spinnfiske: Alla olika skeddrag och spinnare kan få regnbågen att hugga. Var inte rädd att sätta på något färgglatt. Variera hemtagningsfarten.

Mete: Mask och räka är mycket populärt, även artificiella beten som Power bait.
Ska du meta med räka lönar det sig ofta att köpa färska oskalade räkor.

Hitta Till Sjön

Koordinater Latitud: 56,1268   Longitud: 14,5826
Om ni kommer från Kristianstad- kör E22:an mot Bromölla fram till trafikplats 44. Kommer ni från Sölvesborg- kör E22:an mot Bromölla till trafikplats 44. Kör mot Olofström / Näsum på väg 116. Håll utkik efter en skylt på vänster sida strax efter barnakälla 150-200 meter. Där det står Leingaryd på, kör in på vägen och följ den rakt fram till skylten grundsjön.

Fiskekort & Regler

För att få bedriva fiske i Grundsjön måste först giltigt fiskekort lösas.

Fiskekort kan antingen betalas kontant med jämna pengar (180 SEK) av obemannad automat vid sjön eller via iFISKE. iFISKE erbjuder dig möjlighet att betala med Swish, Faktura, VISA, MasterCard eller Internetbank (SEB, Nordea, Handelsbanken, Swedbank, Danske bank). Och de levererar köpta fiskekort direkt via eMail och till appen.

Fångstrapporter

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.